Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Eper bőr, más néven strawberry skin

2021. 11. 11. 00:00:00

Pici piros foltokat vettél észre a bőrödön? Akkor előfordulhat, hogy ez a keratosis pilaris jelei (más néven még eperbőr, vagy csirkebőr). Ez a probléma elég gyakori és mondhatni teljesen ártalmatlan bőrprobléma, de mégis zavaról és kellemetlen lehet.

Mielőtt belevágnánk meg kell említenünk, hogy sajnos ezt a problémát nagyon nehéz megfelelően kezelni így teljesen megszűntetni is. Amit viszont el lehet érni az a tünetek enyhítése.

Mi is a keratosis pilaris leegyszerűsítve. A keratosis lényegében a felgyülemlett hámsejteket jelenti, míg a pilaris pedig a haj vagy szőr, tehát a keratosis pilaris a szőrtüszőkben felgyülemlett hámsejteket jelenti, ami gyulladást így pici piros pöttyöket eredményez. Mondhatni tökéletes elnevezése magának a problémának.

Leggyakrabban a felkaron és a combokon fordul elő, de bizonyos esetekben akár az arcon is kialakulhat ez a probléma.

 

Mi okozza?

Jelenleg a bőrgyógyászat által sem teljesen feltárt az a kérdés hogy mi is okozhatja ennek a bőrproblémának a megjelenését. Viszont azt meg lehet állapítani, hogy bizonyos szintű genetikai okra vezethető vissza a szőrtüszők túlzott keratonizációja.

 

Hogyan kezeld?

Mivel sok hasonlóság fedezhető fel eközött és az egyszerű nevén ekcéma között így a kezelésük is sok esetben hasonló lehet. De mielőtt elkezded kezelni mindenképpen konzultálj orvosoddal vagy bőrgyógyásszal.

Megelőzés és egyben a kezelés első fázisként mondhatni 3 fő összetevő az, amely segíthet:

  1. Szalicil sav (salicylic acid) BHA
  2. Tejsav (Ammonium lactate/ Lactic acid) AHA
  3. Urea

1. Szalicil sav vagy más néven salicylic acid egy hámlasztó formula, amely egyik előnye a kis molekula mérete így könnyen mélyre hatolva tudja felbomlasztani a felgyülemlett hámsejteket így megelőzhető a gyulladás és a piros pöttyök. Mivel NEM rendelkezik hidratáló tulajdonsággal így mindenképpen fontos hidratálni is a kezelendő felületet.

2. Tejsav vagy más néven Lactic acid néven ismerhető egy nagyon gyengéd hámlasztó AHA formula. A szalicilsavval ellentétben neki van egy kis hidratáló tulajdonsága is. Amellett, hogy szintén belülről távoltja el szennyeződéseket viszont a gyengédebb tulajdonsága és molekula mérete miatt nem tud olyan mélyre hatolni, mint a szalicilsav. Szintén fontos a hidratálás a kémiai hámlasztás után.

3. Urea: egy kifejezetten érdekes összetevő, mert összetett tulajdonságokkal bír. 10% alatti koncentrációban nagyon jó hidratálást biztosít, viszont 10% felett pedig már egyben hámlasztó tulajdonságai is vannak. Ebben a esetben érdemes olyan hidratáló krémet választani, ami 10% felett tartalmaz ureát.

+ 1 Retinol: Tudni lehet, hogy a retinol jó a ráncokra és a pattanásokra, de miért is jó erre a problémára? Mert a retinol úgymond serkenti a bőrsejtek megújulását, valamint segít kisimítani a bőr felső rétegét a stratum corneum-ot ezzel is csökkentve a felgyülemlett hámsejtek irritációját. Viszont a rentinol bizonyos szintű irritációt okozhat így a hidratálás előtte és utána elkerülhetetlen.

 

Fontos még mindemelett, hogy abban az esetben, ha "durva" összetevőket használsz, mint például kémiai hámlasztók, vagy retinol és még olyan helyen is van a probléma, amit nap közben ér sok napsugárzás, abban az esetben kötelező fényvédőt is használni, hiszen a bőr hámlasztás után sokkal jobban ki van téve a napsugársás káros hatásainak.  smiley

Nem javasoljuk még a fizikai hámlasztókat sem, hiszen alapvetően gyulladásos problémával állunk szemben és egy fizikai hámlasztás szintén intenzív behatás a bőrnek így akár rosszabbodhat is a probléma. Mindenképpen a fő megközelítés a gyengéd hámlasztás, bőr megnyugtatása (gyulladás csökkentése) és a hidratálás.