Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi is pontosan a hialuronsav?

2019. 11. 11. 11:00:50

Sokszor hallottál már arról, hogy a hialuronsav ezt és azt tudja, de mi is pontosan a hialuronsav. Milyen előnyei vannak és milyen tudomány van mögötte? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a következő bejegyzésőnkből.

 

Mi az a hialuronsav?

 

Kezdjük is a legelején azzal, hogy mi is pontosan a hialuronsav? A hialuronsav (HA-Hyaluronic Acid) egy természetesen előforduló glükozaminoglikán, amely a szervezet kötőszövetében mindenütt megtalálható. A glükozaminoglikánok egyszerűen hosszú, el nem ágazó szénhidrátok, vagy cukrok, úgynevezett poliszacharidok.

A HA a fő összetevője annak, ami a bőr szerkezetét adja, és felelős a dús és hidratált megjelenésért. Lehet, hogy hallottad már a kollagénről szóló fecsegést, de a hialuronsav az, ahol a lényeg van. ;)

Az öregedésgátlás körüli felhajtás miatt itt az ideje, hogy beszéljünk a hialuronsavról, a bőrünkre gyakorolt előnyeiről, és arról, hogy miért fontos egy összetevő molekulasúlya!

Kulcsfontosságú szerepet játszik a sebgyógyulás folyamatában, és az életkor előrehaladtával csökken a bőrben a mennyisége, így hajlamosabbak vagyunk a megereszkedésre és a ráncok kialakulására.

Olvasd tovább, hogy megismerd a hialuronsav mögötti tudományt, így láthatod, hogy a HA nem csak egy hóbortos összetevő, hanem a bőrápolási rutin egyik alapanyaga.

 

Milyen előnyei vannak a hialuronsavnak?


Hialuronsav előnyei

 • hidratáló
 • sebgyógyulás
 • növeli a bőr rugalmasságát
 • kezelheti az ekcémát
 • kezelheti az arcpírt
 • "öregedésgátló"
 • "ránctalanítás"


Miért olyan varázslatos a hialuronsav? Kezdjük azzal, hogy a HA a súlyának akár 1000-szeresét is képes megkötni vízben! Más szóval, humektánsként működik, és a vízmolekulákat a bőr felszínén tartja, hogy az szép és hidratált maradjon.

Bármikor, amikor jól hidratált bőrről beszélünk, elsősorban olyan bőrre gondolunk, amelynek sok víztartalma van. Talán hallottad már a transzepidermális vízvesztés, vagy röviden TEWL kifejezést? Ez a tudományos kifejezés annak mérésére szolgál, hogy mennyi víz párolog el a bőrből.

Ha egy termék megakadályozza a TEWL-t, az azt jelenti, hogy hidratáltan tartja a bőrt azáltal, hogy gondoskodik arról, hogy a víz ne távozzon a bőr felszínéről. A hialuronsav pontosan ezt teszi azáltal, hogy lelassítja a víz elpárolgásának sebességét.

Amellett, hogy nagyon hatékony hidratáló, néhány tanulmány azt is megállapította, hogy a sebek gyógyítására is nagyon jó lehet!

 

Mi a tudomány a hialuronsav mögött?


A hialuronsav bőrre gyakorolt előnyei a molekulatömegével és koncentrációjával függnek össze. Ebben az esetben a méret számít! A molekulatömeg a tömegére utal, vagyis arra, hogy mekkora a HA molekula. Ezt az úgynevezett egységesített atomtömeg-egységekben - daltonokban, vagy röviden kDa-ban - mérik.

Az 50 és 1000 kDa közötti hialuronsav a legelőnyösebb a bőr számára, a legfrissebb humán vizsgálatok szerint a 130 kDa körüli érték a legjobb. Bármi, ami ennél magasabb, nem jelent túl nagy különbséget. Bármi, ami alacsonyabb, gyulladást okozhat.

Hogyan jutottunk erre a számra? Ha megnézed a tanulmányokat, látni fogsz egy mintát, de az egyik legalaposabb tanulmány különböző molekulatömegű HA-t vizsgált, többek között 50, 130, 300, 800 és 2000 kDa molekulasúlyúakat.

Egy hónap elteltével azt találták, hogy a 130 kDa HA-val végzett kezelés volt a leghatékonyabb, amely 20 százalékkal növelte a bőr rugalmasságát. Mind az 50, mind a 130 kDa-os csoportban 60 nap elteltével jelentős javulás mutatkozott a ráncok mélységében és a bőr érdességében. Az összes többi molekulatömeg még mindig javította a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, csak kevésbé. Erről a molekulatömeg-elemzésről bővebben itt olvashatsz. Link

 

A hialuronsav átmérője


A hialuronsav átmérője szintén fontos, mivel ez is meghatározza az összetevő bőrbe való behatolási képességét. Egy nemrégiben készült tanulmány egy helyi, alacsony molekulájú nanohialuronsav hatékonyságát vizsgálta, és megállapította, hogy a kisebb, 500 kDa alatti anyagok:

 • megváltoztatták a ráncok mélységét
 • növelték a nedvességet
 • növelték a szem körüli rugalmasságot
 • jobban felszívódott a bőrbe

A nagyobb, 500 kDa-nál nagyobb molekulatömegű molekulák nehezebben jutottak át.


Milyen termékeket érdemes használni?


Vannak olyan bőrápolási termékek, amelyek a maximális hatékonyság érdekében különböző hialuronsav molekulák kombinálásával minden találgatás alól kiveszik a részed. Olyan ez, mint a hialuronsavval teli buli lenne.

Hialuronsav összetevők, amelyeket keresni kell a temékekben

 • hidrolizált hialuronsav (hydrolyzed hyaluronic acid)
 • nátrium-acetilált hialuronát (sodium acetylated hyaluronate)
 • nátrium-hialuronát (sodium hyaluronate)

 

Gyakran feltett kérdések:

 

Van olyan, akinek nem javasolt használnia?
A hialuronsav minden bőrtípus számára alkalmas - még azoknak is, akiknek érzékeny a bőre vagy hajlamosak a kiütésekre vagy pattanásokra, valamint terhesség vagy szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazható a hialuronsav. A bőrgyógyászok személyre szabott tanácsokat és termékajánlásokat tudnak adni a Te bőrtípusodnak vagy problémádnak megfelelően.

Milyen összetevőket kell keresnem egy termékben?
Amikor egy jó hialuronsavas terméket keresel, van néhány dolog, amit nem szabad elfelejtened. Először érdemes megnézni miden olyan terméket, aminek a legfőbb célja a hidratálás. (Ne felejtsük el, hogy szerepelhet nátrium-hialuronátként is - ez a változat általában olcsóbb, de kisebb molekulatömegű.) Másodszor, kerülni kell mindent, ami durva összetevőket tartalmaz, például alkoholt (Alocohol Denat) és illatanyagot (Parfume/fragrance), vagy ami magas savkoncentrációjú. A vény nélkül kapható kozmetikai krémek, testápolók és szérumok többsége vízbázisú, és kevesebb mint 2% hialuronsavat tartalmaz. Harmadszor pedig, minden tisztességes hidratáló krémnek képesnek kell lennie arra, hogy megakadályozza a bőrből távozó és a levegőbe párolgó víz elpárolgását. A leghatékonyabb hidratáló krémek okkluzívnak nevezett összetevőket is tartalmaznak, amelyek pontosan ezt teszik. Az olyan vajak, mint a shea- és kakaóvaj, az olyan olajok, mint az avokádó, és a méhviasz mind-mind példák az okkluzív összetevőkre.

Keresd a hialuronsavas termékekben is a kiegészítő összetevőket. Például a C-vitamin, ami egy antioxidáns és segíthet a szárazság elleni küzdelemben és védi a bőrt a környezeti ártalmakkal szemben, vagy a B5-vitamin, ami pedig a bőr további puhítására és simítására szolgál.

Hogyan illeszthetem be a rutinomba?
Nos, ez attól is függ, hogy jelenleg milyen terméket használsz. A hidratáló krémek és a szérumok a hialuronsav két leggyakoribb formája. Használj hialuronsavval ellátott hidratálót akkor, amikor általában hidratálsz és ideális esetben ez naponta kétszer, mindig a tisztítás, hámlasztás vagy szérumok alkalmazása után következik. De ha hialuronsavas szérumot használsz, a rutinod egy kicsit más lesz. Tisztítás után, amíg a bőröd még nedves, nyomj néhány cseppet az arcodra vagy a tenyeredbe és egyenletes tapogató mozdulatokkal oszlasd el az arcodon nyakadon és a dekoltázson. Ne felejts el közvetlenül utána hidratáló krémet felvinni, hogy a hidratáltságot elzárd. Szerencsére a hialuronsav nagyjából minden bőrápoló termékkel jól működik, beleértve a retinolt, a C-vitamint, az alfa-hidroxisavakat (AHA-kat) és a béta-hidroxisavakat (BHA-kat), így nem kell aggódnod a rutinod többi részének átdolgozása miatt.

Milyen gyakran használhatom?
Mindig az a legjobb, ha követed a konkrét termékutasításokat, és lassan kezded bevezetni a rutinodba és mindig teszteld általában a fül mögötti bőrfelületen, vagy a csuklón egy pontban elkerülve az esetleges allergiás reakciók okozta problémákat. Viszont általában elmondható, hogy a hialuronsav reggel és este is biztonságosan használható.

Mikor számíthatok eredményre?
Minden termék másképp van elkészítve, ezért a szemmel látható eredmény ideje is eltérő lehet. Mivel a helyileg alkalmazható hialuronsavas termékek általában átmeneti hatást fejtenek ki, néhány percen belül észre kell vennie a dúsabb, hidratáltabb bőrt. 

A hialuronsav ránctalanít?

A válasz egyszerűen NEM. Sok reklám szól arról a televízióban, hogy többféle hialuronsavat is tartalmaz, amelyek hatására ránctalan lesz az arcod. Sajnos ráncok ilyen fajta korrekciójára csak a retinolt tartalmazó készítmények képesek. A hialuronsav ezzel szemben nem ránctalanít, csak a száraz arcbőr okozta kissebb szarkalábakat csökkenti azzal, hogy mondhatni feltölti nedvességel így egy simább, ráncmentes és hidratált arcbőrt eredményez. A kulcsszó a hidratált arc, tehát fantasztikusan feltölti a bőrödet, és puhább, rugalmasabb bőrt eredményez.

 

Forrás: 

 • Tatjana Pavicic 1, Gerd G Gauglitz, Peter Lersch, Khadija Schwach-Abdellaoui, Birgitte Malle, Hans Christian Korting, Mike Farwick Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment, J Drugs Dermatol. 2011 Sep;10(9):990-1000.
 • Eleni Papakonstantinou, Michael Roth, George Karakiulakis, Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging, Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 253–258.
 • Madeleine Witting 1, Alexander Boreham 2, Robert Brodwolf 2, Kateřina Vávrová 3, Ulrike Alexiev 2, Wolfgang Friess 1, Sarah Hedtrich 1 4, Interactions of hyaluronic Acid with the skin and implications for the dermal delivery of biomacromolecules, Mol Pharm. 2015 May 4;12(5):1391-401. doi: 10.1021/mp500676e. Epub 2015 Apr 22.
 • S. Manjula Jegasothy, MD,a Valentina Zabolotniaia, MD,b and Stephan Bielfeldt, DIPL. BIO.-INGc, Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans, J Clin Aesthet Dermatol. 2014 Mar; 7(3): 27–29.