Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért jó a bőrödnek az erjesztett összetevő?

 

Mindenki találkozott már az erjesztéssel az életében például a borkészítés vagy a pálinkafőzés kapcsán, de számos kutatás és teszt eredmény kimutatta, hogy bizonyos erjesztett összetevők még jót is tesznek a bőrünknek. Vegyük például a tejsavat más nevén lactic acidot. Köztudott, hogy a tej erjesztésével keletkezik ez a csodaszer, amit manapság mindenki ismer és előszeretettel használ a bőrápolási rutinjában. Tehát, ha nem is tudod a kémiát mögötte, de már tudod, hogy erjesztett összetevőjű kozmetikumokkal találkozhattál. 

Azonban van egy másik vonal, amely lényegében egyre nagyobb népszerűségnek örvend és szintén az innovatív Korea itt is megtalálta a legjobb felhasználási lehetőségeket és kihasználja az előnyöket. Talán még nem annyira elterjedt hazánkban az ilyen termékek használata viszont az egyik ilyen összetevő, amivel találkozhattál az az erjesztett rizs, ami csodát tesz a bőrrel.

 

Mit jelent az erjesztés?

Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ezeket az összetett anyagokat lebontják egyszerűbbekre. 

Az erjesztés növelheti a termékben lévő aktív összetevők mennyiségét, de mindezt olyan módon, hogy az nagyon megnyugtató és ápoló legyen a bőr számára, különösen azért, mert összetett anyagokat veszünk és kémiailag lebontjuk őket.

Tehát kicsit szakmaibban megfogalmazva az erjesztés olyan folyamat, amelyben mikroorganizmusok, például élesztő, lebontják vagy megváltoztatják a természetes vegyületek összetevőit. Egyszerűen fogalmazva: "Az erjesztés során az anyagok baktériumok jelenlétében lebomlanak" -  Dr. Dendy Engelman, szakvizsgázott bőrgyógyász.

Az erjesztés során olyan univerzálisan bőrbarát összetevők keletkeznek, mint a probiotikumok és a tejsav, stb. A tejsav köztudottan az egyik kíméletesebb AHA hámlasztó, és biztonságos az érzékeny bőr számára is, míg a probiotikumok - Dr. Sapna Palep bőrgyógyász szerint - a bőr általános egészségének kedveznek azáltal, hogy "egészséges mikrobiomot hoznak létre - vagyis a bőrön élő baktériumok ökoszisztémáját".

"Az erjedés típusától és a mikroorganizmusoktól függően számos különböző metabolit (posztbiotikum) jön létre a természetben. Ezek gyakran gazdagok olyan tápanyagokban, mint a vitaminok, aminosavak, tejsav, poliszacharidok és béta-glükánok, amelyek táplálják a szervezetet és az immunrendszert" - mondja Alison Cutlan, a Biophile alapítója.

Számos teljes értékű és növényi alapú alapanyagot lehet fermentálni, hogy növeljük tápanyagtartalmukat és probiotikumokat nyerjünk belőlük. Azonban "az antimikrobiális hatású összetevők fermentálása kihívást jelent, mert elpusztítják a baktériumokat és megölik az erjesztési folyamatot. Az izolált vegyületek erjesztése nem lenne hatékony vagy kívánatos" - magyarázza Cutlan.

 

Mi az előnye az erjesztett összetevőknek.

Az erjesztésnek számos előnye van, de a 4 talán legfontosabb (legalábbis, ami a bőrt illeti) a fokozott hatékonyság, a mélyebb penetráció, csökkent irritáció és a fokozott tartósítás.

 

1. Fokozott hatékonyság

A szakértők szerint az összetevők erjesztés után valóban erősebbek, ami potenciálisan több pénzt jelenthet a bőrápoló termékekben. Dr. Sapna Palep szerint: "A borhoz hasonlóan az erjesztés is természetes folyamat során élesztőt használ az enzimek kiválasztására, ami az erjesztett bőrápolási termékekben található természetes összetevőket erősebbé teszi".

2. Mélyebb penetráció

A fokozott penetráció mellett szóló érv abból a tényből ered, hogy az erjesztés során az összetevők kisebb részekre bomlana. "Ennek a kémiai reakciónak köszönhetően az erjesztett bőrápoló termékekben található kulcsfontosságú összetevők általában kisebb molekulaméretűek, így talán könnyebben felszívódnak a bőrbe, de a zsűri még nem döntött" - mondja Dr. Sapna Palep. Ezt gyakran úgy emlegetik, hogy az összetevők "biokompatibilissé" vagy "biohasznosíthatóvá" válnak, ami szintén segíti a fokozott hatékonyságot.

3. Csökkenti az irritáció esélyét

Néha egy adott kivonatban lévő egyes kémiai vegyületek irritálóak lehetnek az adott bőrtípusra, különösen, ha érzékeny a bőrről van szó. Az erjesztés azonban lebonthatja ezt az irritáló vegyületet, és a kivonatot az eredetinél jótékonyabbá és kevésbé irritálóvá teszi. Maga az erjesztés folyamata azonban általános fogalom, és előnyei nem általánosíthatók mindenféle összetevőre. Egyes fermentált összetevők, mint például a szója, valamint a vörös ginzeng, tudományosan bizonyítottan extra előnyökkel bírnak a nem fermentált társaikhoz képest. A fermentált szója fokozhatja a bőrünk hialuronsav termelését, míg a vörös ginzengről bebizonyosodott, hogy fermentálva még inkább javítja az öregedő bőr finom vonalait és sötét foltjait.

4. Hosszabb eltarthatóság

Végül pedig az erjesztés megnövelheti a termék eltarthatósági idejét, így nem kockáztathatjuk, hogy kedvenc maszkunk vagy szérumunk megromlik, mielőtt felhasználnánk. "Az erjesztés típusától függően a keletkező anyagcseretermékek közül néhány tejsav, szerves savak és ecetsav (ecet), amelyek - az alacsony pH-környezettel együtt - megakadályozzák a patogén baktériumok szaporodását" - magyarázza Alison Cutlan.

Tehát összességében elmondható, hogy egyik legfőbb előnye, hogy az erjesztés során a molekulák átalakulnak és kisebbek lesznek, ennek következtében mélyebbre tud hatolni az adott összetevő, így jobb eredmény érhető el.

 

Kiknek ajánlottak az erjesztett termékek?

Bár az erjesztett összetevők köré összpontosító termékek gyakran érzékeny bőrre nem károsak (ha nem is feltétlenül az érzékeny bőrre való tekintettel készültek), viszont mint minden új termék esetében, amelyet a bőrödre viszel, a bőrpróba elvégzése továbbra is ajánlott. "A fermentált termékeket általában gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatásuk miatt használják" - mondja Dr. Joshua Zeichner, a testület által minősített bőrgyógyász, hozzátette még, hogy ezáltal hasznossá válnak azok számára, akik gyulladásos állapotoktól, például pattanásoktól szenvednek.

Ha pedig a cikkünk elején említett erjesztett rizs szűrletet nézzük akkor számos előnnyel találkozunk! Olyan antioxidánsokban gazdag összetevőket tartalmaz, mint a ferulasav, a gamma-oryzanol és a fitinsav. Valamint B és E vitaminban gazdag.

Ez mire is jó?
- Segít helyreállítani a sérült bőr védőrétegét,
- Hidratál,
- Helyreállítja a bőr természetes hidratáló tulajdonságát,
- Anti aging tulajdonságokkal rendelkezik,
- Csökkenti az egyenetlen bőrszínt és pigmentfoltokat.

 

Végeredményben kijelenthetjük, hogy az erjesztett összetevőtől nem félni kell, hanem beépíteni a rutinban, mivel rengeteg olyan pozitív előnyöket nyújt a bőrnek, amelyet más sima összetevővel sokkal nehezebben érhetsz el. 

 

Készen állsz arra, hogy belevágj a fermentált bőrápolási trendbe?